KARMACS község önkormányzata

 

Sajtóközlemény

 

VP6-7.2.1-7.4.1.3-17

 

KARMACS KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága, mint Támogató által 2017.02.16. napján meghirdetett, VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kódszámú, Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése című felhívásra benyújtott 1859692369 azonosító számú VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kódszámú pályázatával 9 677 018 Ft 85,00% intenzitású támogatásban részesült.

 

Az önkormányzati konyha Karmacson a szociális ellátás hálózat szerves részét képezi. A konyha látja el a település óvodai étkeztetést és a szociális étkeztetést is. Emellett Vindornyafokra és Vindornyaszőlősre szállítanak ki ebédet, de igény szerint a szünidei étkezést is biztosít. A konyha az utóbbi időkben számos felújításon esett át, azonban ezek elsősorban külső felújítást és energetika korszerűsítést biztosítottak. A konyha belsejében azonban meglévő gépészeti és villamos rendszerek elavultak, fenntartása költséges. Az épület folyamatosan javításra szorul, a kiszolgáló-szociális helyiségek elavultak. Mindezen tényezők miatt az épület üzemeltetése költséges, a szolgáltatás és kihasználhatóság minőségére hatással van. A belső terek burkolatai leromlottak, az épület padozata megsüllyedt, a járólapok töredezettek, helyenként hiányoznak. Az oldalfalakon és a mennyezeten a festés régi, kopott. A padlóban lévő gépészeti csövek, mosdó helyiségben a szaniterek és a tartályok az utolsó felújítás óta elöregedtek. A konyhatechnikai berendezések a mai kor igényei szerint hiányosak, elavultak. A felújítással és korszerű eszközök beszerzésével nő a szolgáltatás színvonala, a konyhai munka hatékonysága, valamint ez jelentős energia megtakarítást is jelent.

 

A jelen pályázat keretében megvalósított fejlesztések során megtörtént az étkeztetéshez szükséges tálaló-, melegítő-, főzőkonyha felújítása, illetve a közkonyha fejlesztése érdekében új konyhahelyiség került kialakításra a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával mind felhasznált anyagok mind az építési alapanyagok tekintetében. Ezek mellett beszerzésre kerültek modern környezetbarát és költséghatékony, minden igényt kielégítő konyhai gépek, eszközök, bútorok, berendezési, felszerelési tárgyak, hűtő- és csomagolástechnika beszerzések is. Ezek a fejlesztések, beszerzések lehetővé teszik a jelenleg kézzel végzett munkafolyamatok felgyorsítását, idő és költséghatékony elvégzését, ezáltal hozzáadott értéket képvisel a munkafolyamatok során. A megtakarított forrásokat (idő és pénz) másra, új technológiák alkalmazására valamint a minőségre lehet fordítani, ami az egészséges táplálkozás elmaradhatatlan része, gondolva a gyermek és idős ellátásra.